A TILL Ö
Här finns användbar information som underlättar boendet i brf Trollholmen.
A-M
Aktivitetsutrustning
Till kategorin aktivitetsutrustning räknas: studsmattor, bassänger, basketkorgar, bollspelutrustning, frisbee, odlingslådor, inhägnader mm.
På allmänningen dvs på den allmänna markytan i föreningen som inte tillhör lägenhet får denna utrustning inte användas.
Om medlemmar eller boende placerar ut dylik utrustning så blir det föreningen som är ansvarig om en olycka eller dödsfall inträffar.
Andrahandsuthyrning
Funderar du på att hyra ut din lägenhet då måste du ha tillstånd från styrelsen eller hyresnämnden.
Läs mer…
Avlopp
Om det luktar illa ur ett avlopp eller om det är stopp då ska det felanmälas till HSB.
Badplats
En av Sollentuna kommuns badplatser finns strax nedanför brf Trollholmen. Där finns flytbrygga med stege, livboj, holken/baja-maja, grillplats mm.
Läs mer om badplatsen…
Balkonger
De balkonger och uteplatser som finns till punkthöghusen har regler. För allas trevnad så skakas inget ut genom fönster eller över balkongräcke då det hamnar på andra grannars fönster och balkonger.
Rastning av husdjur mot balkongräcket är inte tillåtet då det olyckligt hamnar hos din granne under.
Blomlådor får inte placeras på balkongernas utsida då de kan orsaka olyckor om de faller ner.
Läs mer om vad som gäller för: Grillning och Rökning på balkong och uteplats.
Bilfritt
Vänligen respektera att brf:en är ett bilfritt område. Hämtning och lämning av taxi eller färdtjänst sker utmed Rotebergsvägen vid infarterna.
Brandfarliga produkter
Det är inte tillåtet att förvara brandfarliga produkter i garaget, i förråd eller på balkong. Till brandfarliga produkter räknas bilbatteri, spolarvätska, bensin mm.
Vissa produkter kan med begränsad mängd förvaras. Kontrollera med brandmyndighet vad som är tillåtet i kommunen och för din boendeform.
Brandskydd i brf Trollholmen
Läs mer…
Brandvarnare
Varje lägenhet har erhållit en brandvarnare med 10 års batteri. Den tillhör lägenheten. Består lägenheten av två våningsplan då rekommenderas att det finns brandvarnare på alla plan.
Läs mer…
Brf-tillägg
I föreningen har alla medlemmar brf-tillägg.
Läs mer…
Cykelrum
I punkthöghusen finns cykelrum att använda för de som bor på adresserna Tomtegränd 2, 4 & 6.
Droppskydd
Under diskmaskinen ska det finnas så kallat droppskydd, kan också benämnas diskmaskinsskydd, golvskydd eller läckageskydd.
Placera detta skydd av plast under din diskmaskin, för extra säkerhet mot oförutsedda vattenläckage. Kanten på baksidan fångar upp kondens som eventuellt uppstår bakom.
Eldstäder
Det är i föreningen inte tillåtet att installera öppen spis eller eldstad i lägenheten. Det har prövats tidigare av styrelsen som kom fram till att det kommer nekas pga Sollentuna kommuns bestämmelser.
Entrédörrar
Punkthöghusens entrédörrar är automatöppnande.
Fallskydd
I föreningen finns installerat fallskydd i alla dagbrunnar. Det skapar en säkrare miljö och förhindrar att t.ex. barn och andra kan falla ner i dagbrunnen om det övre gallret är borta.
Läs mer…
Felanmälning
Inträffade fel inomhus i lägenhet eller i gemensamhetsutrymmen samt utomhus ska alltid felanmälas.
Läs mer…
Fjärrvärme
Föreningen är kopplad till fjärrvärme via Sollentuna kommun.
Flaggning
I föreningen finns en flaggstång belägen utanför nedre tvättstugan. Det är medlemmar som sköter flaggningen. Vill du flagga för något tillfälle – kontakta styrelsen!
Förråd
Varje lägenhet i föreningen har ett tillhörande förråd.
I punkthöghusen finns förråd på vinden och på bottenvåningen. I par- och radhusen finns utomliggande separata förråd på baksidan av husen. Undantag för ett radhus som har förrådet i samma utbyggnad som elrum.
Garage
I brf:en finns ett garage under parkeringen i övre delen av föreningen.
Läs mer…
Grannsamverkan
Föreningen är ansluten till grannsamverkan.
Läs mer…
Grillning
Brf:en följer de krav som finns från brandmyndigheten gällande grillning. Krav att en grill ska vara placerad minst 2 meter från brännbar vägg/material och helst stå på ej brännbart underlag.
På balkonger och uteplatser i punkthöghusen får endast elgrill användas. Det är inte tillåtet att använda gasolgrill pga brandrisken och kolgrillar får heller inte användas då det kan orsaka att giftiga gaser kommer in i lägenheterna som ger kolmonoxidförgiftning.
Om du vill grilla på balkongen försäkra dig om att det inte skapar olägenhet för dina grannarna. Det är viktigt att ventilera en inglasad balkong när du grillar.
Grovsopor
Till kategorien grovsopor räknas t.ex. möbler, byggmaterial, lastpallar, vitvaror mm.
Föreningen har varken uppsamlingsplats eller insamling av grovsopor. Dessa ska lämnas till Återvinningscentralen. Närmast finns i Smedby. Det finns också en mindre återvinning mitt emot infarten till KomKöp-centrum.
Handikapp parkering
Vid övre parkeringen finns en parkeringsplats som gäller för 3 timmar för fordon med handikapptillstånd synligt i fönster.
Hemförsäkring
I föreningen har alla medlemmar hemförsäkring.
Läs mer…
Hesa Fredrik
Sveriges utomhusvarningssystem, Viktigt Meddelande, populärt kallad ”Hesa Fredrik”, är en del av det så kallade befolkningsskyddet och kan snabbt nå en stor del av befolkningen.
I brf:en finns en ljudanläggning monterad på taket till Tomtegränd 2.
Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) är ett system för meddelanden i radio och tv, för att varna människor om att något allvarligt har hänt som hotar liv, hälsa, egendom eller miljö.
Mer info finns att ta del av på: Krisinformation.se
Hiss
Våra tre punkthöghus är utrustade med hissar.
Hjärtstartare
I föreningen finns en hjärtstartare med placering i nedre tvättstugans entré. För att komma åt den krävs nyckel då tvättstugan alltid är låst.
Batteriet och elektroderna på hjärtstartaren kontrolleras varje år.
HSB Stockholm
Förvaltningen av föreningen ligger hos HSB Stockholm. Notera att brf:en inte är en HSB förening.
Läs mer….
Inglasning av balkong
Inglasning av balkong ska sökas tillstånd för hos kommunen och styrelsen.
Inglasad uteplats
Inglasning av uteplats är inte tillåtet i brf:en. Det har prövats tidigare av styrelsen som kom fram till att det kommer nekas pga Sollentuna kommuns bestämmelser.
Inre fond
I föreningen finns det inga inre fonder som är kopplade till respektive lägenhet. De är borttagna och det kan läsas i våra stadgar.
Inspektionslucka
På rad och parhusen finns inspektionslucka på taket som möjliggör kontroll av undersidan av taken.
Jouren
Om något akut inträffar kan jouren kontaktas.
Läs mer…
Lekplats
I nedre delen av föreningen vid Huldregränd finns en lekplats.
Läs mer…
Lekplatsbesiktning
Varje år på våren utförs en besiktning av föreningens lekplats. Kontroll genomför av lekredskap, och andra konstruktioner som avses kunna nyttjas som lekytor och stötdämpande underlag, staket, inspringningsskydd, brunnar samt drift- och underhållsrutiner.
Eventuella anmärkningar ska åtgärdas för att förebygga att olyckor och olycksfall uppstår på lekplatsen. Utföraren av besiktningen är en extern entreprenör med certifikat: CPL179:23. Besiktningen utförs enligt svensk standard SS-EN 1176:2017 och följande lagar efterlevs: Plan & bygglagen, Produktsäkerhetslagen, Boverkets byggregler, Ordningslagen samt leverantörernas monteringsanvisningar ska följas.
Markis
Uppsättning av markis med tillhörande ritning som anger hur och var den ska placeras på fasaden ska sökas tillstånd för hos styrelsen.
Markupplåtelse
I föreningen är det endast rad- och parhusen som har markupplåtelse dvs markyta som tillhör lägenhet och det är på baksidorna.
Markytan slutar i kant med uthus/förråd till rad- och parhusen. Utanför radhusens uthus/förråd är det Sollentuna kommuns mark.
Alla framsidor är allmänning men enligt ett styrelsebeslut så har respektive medlem nyttjanderätten att disponera ytan och ska sköta den på bästa sätt.
Miljöfarligt avfall
Föreningen har endast insamling av miljöfarligt avfall i fraktionerna: små batterier, lysrör och lampor.
Farligt avfall t.ex. däck, bilbatterier, gasflaskor, sprayflaskor, uppsamlat matfett i petflaskor, mediciner, olika kemikalier med farosymboler t.ex. nagellack, hårspray mm ska lämnas till Återvinningscentralen i Runby, Upplands Väsby.
Läs mer…
Det finns två miljörum. Vi har sortering av hushållssopor.
Läs mer…
Mina sidor
Om du på internet går in på hsb.se så kan du logga in med bandk-ID på ”mina sidor”. Där kan du se dina uppgifter: brf:ens lägenhetsnr, skatteverkets lägenhetsnr (SKV), månadskostnaden, elförbrukning och varmvattenkostnaden. Du kan också se hyra för ev parkeringsplats, garage eller el-laddningsplats.
N-Ö
Nedskräpning
Alla medlemmar och boende i brf:en har ett egenansvar att hjälpa till så att nedkräpning inte uppstår.
Kasta skräp, fimpar, portionspåsar med snus, tuggummi i avsedda uppsamlingskärl istället för på marken. Vår brf blir så mycket trivsammare när det inte är nedskräpat.
Nyckeltub
Alla lägenhetsdörrar är på insidan av dörr utrustade med nyckeltub. Den ska användas när en entreprenör har aviserat att arbete ska utföras i lägenhet. Nyckel till dörrlåset ska lämnas på kedjan. Ev överlås till lägenhetsdörr ska lämnas olåst.
Obs. Viktigt att beakta om nyckelringen är stor och har andra nycklar på ringen och det fästs på kedjan då går det inte att få ut nycklarna genom nyckeltuben.
Utförande entreprenör erhåller av styrelsen nyckel till nyckeltub, så de kan från utsidan av lägenhetsdörr öppna och hämta lägenhetsnyckeln.
Medlemmar som inte tillgängliggör nyckel i nyckeltuben kommer personligen debiteras för de extra kostnader som det ger föreningen.
Se & läs bifogad pdf-fil: NYCKELTUB nov 2024
Obehöriga
När entrédörrarna till punkthöghusen automatiskt är öppnade och du passerar, var uppmärksam på att inga obehöriga kommer in. Stoppa den/de och ställ frågan om vem de är och vem de ska besöka.
Ombyggnation
Alla former av ombyggnation i lägenheterna ska sökas tillstånd för hos styrelsen, bifoga ritning på ombyggnationen.
Se kontaktuppgifter till styrelsen…
Ordningsföreskrifter
Just nu ser styrelsen över dessa och vi informerar när de är klara.
Orienteringsskyltar
Det finns två orienteringsskyltar i brf:en. En vid övre infarten Tomtegränd 2 och en nedanför den nedre parkeringen vid Huldregränd.
Parabol
Uppsättning av parabolantenn med tillhörande ritning som anger hur och var den ska placeras på fasaden ska sökas tillstånd för hos styrelsen.
Se kontaktuppgifter till styrelsen…
Parkering
I brf:en finns två parkeringsområden övre och nedre. Styrelsen håller på att se över reglerna för parkeringen och tillhandahåller dem när de är klara.
Läs mer…
Parkeringsbolag
Vid nedre parkeringen finns tre avgiftsbelagda gästparkeringsplatser.
Föreningen har avtal med parkeringsbolaget Aimo som också kontrollerar otillåten parkering i föreningen.
Läs mer…
Portkod
Till entrédörrarna på punkthöghusen finns portkod.
Rökning
I brf:en utomhus finns två avsedda platser för rökning utrustade med askkoppar. En finns vid nedre tvättstugan och den andra finns vid garagenedfarten.
Lekplatsen är ett rökfritt område och alla entréer till punkthusen ska vara rökfria.
Respektera att rökning på balkong och uteplats kan medföra olägenhet för andra då röken kan komma in hos grannar via balkonger och fönster.
Var medveten om att rökning inne i lägenhet medför värdeminskning av lägenheten, då den måste saneras för höga kostnader innan försäljning. Samt rökning i lägenhet kan påverka omkringliggande grannars välmående då rök kommer in via ventilationen.
Det är rökning förbjuden i alla föreningens utrymmen inomhus.
För allas trevnad såväl för medlemmar och boende samt gäster och andra som passerar vårt område så kastar vi inte fimpar eller portionsnus på marken.
Samlingsplats
Utanför övre tvättstugan finns en större pergola innehållande bord och sittplatser.
Sandning
Under vinterhalvåret har föreningen avtal med entreprenör om att sandning ska ske. Vänligen sopa inte bort sanden på gångvägen. Den finns där för att förhindra att olyckor inte ska ske.
Serviceboende
I brf:en finns ett kommunalt serviceboende (SOLOM) fördelade i punkthöghusen med sammanlagt 7 lägenheter.
Läs mer…
Skadedjur mm
Föreningen har ett avtal med Anticimex och om du drabbas av skadedjur t.ex. silverfisk, myror inomhus eller utomhus, råttor, getingar (Se ABC om skadedjur (pdf) då ska du felanmäla det till vår förvaltare: HSB.
Skyddsrum
I punkthöghusen finns det i bottenvåningen 3 st skyddsrum. I fredstid används skyddsrummen som cykel- och lägenhetsförråd.
De ska gå att ställa i ordning skyddsrummen inom två dygn.
Tomtegränd 2 skyddsrumsnr: 170624-7 med 97 platser.
Tomtegränd 4 skyddsrumsnr: 170625-2 med 97 platser.
Tomtegränd 6 skyddsrumsnr: 170626-8 med 97 platser.
Se skyddsrumskarta…
Stadgar
Det är viktigt att du som medlem tar del av föreningens stadgar. Då dessa reglerar ansvaret som du som medlem har är det viktigt att du regelbundet tar del av innehållet i stadgarna.
Stadgar Trollholmen från 2019 (pdf)
Stege
I brf:en finns en stege för utlåning. Dess placering är på vägg i garaget.
Styrelselokal – Brevlåda
I föreningen har vi en lokal som vi benämner som styrelselokalen med adress: Tomtegränd 1, samma hus som övre miljörummet. Utanför dörren finns en liten brevlåda där meddelande till styrelsen kan lämnas.
Systematiskt Brandskyddsarbete
I brf:en bedrivs brandskyddsarbete.
Läs mer…
Strömavbrott
Om din lägenhet får strömavbrott, kontrollera först om det gäller fler i området. Om det enbart gäller din lägenhet då ska du kontrollera om jordfelsbrytaren utlöst och återställa den. Fungerar inte det då ska du kolla alla säkringar i proppskåpet. Om inget av det fungerar då felanmäler du till jouren.
Störande grannar
I brf Trollholmen råder det visad hänsyn mellan kl 22.00 och 07.00 som innebär att då ska man inte störas.
Om du har grannar som stör eller om du medvetet kommer störa dina grannar genom t.ex. att ha en fest, börja alltid med att ha dialog med dem. Påtala för grannen som uppvisar ett beteende som du upplever stör dig.
Det finns många olika situationer som kan vara störande t.ex.:
- Att grannen röker inomhus eller på balkong/uteplats och det dras in i din bostad via ventilationen eller genom fönster eller dörr.
- Att grannen spelar väldigt hög musik eller har TV med högt ljud på och det hörs in till dig och upplevs störande.
- Om grannen är hotfull mot dig och du känner dig otrygg.
- Om du är orolig för om det förekommer våld hos din granne.
Beroende på vad som inträffar agera enligt följande:
Störande grannar – prata med dem. Dokumentera upprepande störningar: datum/tid och kontakta styrelsen. Vid misstänkt våld hos granne – Kontakta socialtjänsten och gör en orosanmälan. Vid pågående våld – Ring Polisen 112.
Taxistopp
Vänligen informera vid beställning av taxi med hämtning och avlämning att det ska utmed Rotebergsvägen.
Inkörning till vägbom vid infarterna till brf:en medför att avgaser kommer in i intilliggande lägenheter och skapar mycket obehag.
Dessutom blir fordon framför vägbom hinder i brandväg. Fordon får inte parkeras eller stanna framför bommarna då det ska vara fri väg för utryckningsfordon.
Trapphus
I punkthöghusen finns trapphus och i dessa får inget ställas inte ens avtorkningsmattor framför entrédörren då det kan bli hinder i utrymningsväg och saker i trapphus kan antändas.
Läs mer om Trapphus…
Trollholmenbladet
Styrelsen informerar medlemmar och boende via utdelning av Trollholmenbladet i brevlådorna.
För att spara på miljön kan medlemmar få den som pdf skickad till sig via mobil eller e-post. Kontakta styrelsen om intresse finns för det, då vi behöver Ditt medgivande.
Trädgårdsförråd
I föreningen finns ett förråd utrustad med olika trädgårdsredskap att låna t.ex. skottkärra, spadar, räffsor, krattor, gångskyffel.
Se kontaktuppgifter till styrelsen…
TV-kanalutbud
Brf Trollholmen är ansluten till Sollentuna Kommuns kabel-TV via SEOM. I Kabel-TV Standard ingår 17 analoga kanaler som kan kompletteras med en digital signal. Kontakta SEOM om du vill utöka ditt TV utbud
Tvättning av bil och MC/Moped
Det är inte tillåtet att tvätta bilen, motorcykeln eller moped utomhus i föreningen. Det krävs en oljeavskiljare som samlar upp skadliga ämnen från fordonet och dessa finns vid platser där fordonstvätt är tillåten.
Tvättstugor
I brf:en finns det två tvättstugor.
Läs mer…
Under diskbänken
Det ska finnas vattenavstängning med så kallad ballofix under diskbänken. Så att du vid vattenläckage snabbt kan stänga av vattnet till t.ex. diskmaskinen. Det finns noterat i våra stadgar som medlemmens ansvar.
Utomhusbelysningen
Belysningen utomhus i boendeområdet regleras via timer.
Varmvatten
Förbrukningen av varmvatten debiteras medlem via månadsavgiften.
Vatteninstallation
Vid installation av vattenanslutning till t.ex. disk- & tvättmaskin samt kyl/frys ska särskilda föreskrifter följas för att förebygga vattenskador i lägenheter:
– Anslutning av vatten till vitvaror ska ske i enlighet med utfärdade anvisningar och föreskrifter som leverantör tillhandahåller och det ska finnas dokumenterat vem som utfört det.
– Disk- och tvättmaskin får under användning ej lämnas utan tillsyn i lägenhet, då brand kan uppstå.
Vind på rad- och parhusen
I samband med att att brandväggar och taken renoverades på rad- och parhusen, erbjöds medlemmar att mot kostnad lägga golv i två olika storlekar samt få belysning monterad. Alla rad- och parhus gjorde inte iordning vindarna. Obs, vindsområdet tillhör brf:en och inte rad-och parhusen.
Våtrum
Bad- och duschrum som medlem vill renovera måste aviseras till styrelsen. Samt intyg måste inlämnas att utföraren är antingen vara behörig enligt BBV eller auktoriserad enligt GVK.
Vägbommar
I föreningen finns vägbommar som öppnas med nyckel. Dessa vägbommar finns för att vi ska ha ett tryggt, säkert och bilfritt bostadsområde.
WC
Det finns bara tre saker som ska spolas ner i toalettstolen: Kiss, bajs och toalettpapper.
Om något annat spolas ned och det orsakar stopp i WC då är du som medlem och boende ansvarig för de kostnader det orsakar. Se till att avloppen fungerar.
Återsamlingsplats
I föreningen finns en återsamlingsplats som ska används i händelse av att utrymning från fastigheterna måste ske.
Placeringen av återsamlingsplatsen är vid gångvägen där nedre orienteringstavlan finns nedanför nedre parkeringen.